بیماری ارکیدوپکسی یا بیضه نزول نیافته چیست وچطور آنرا درمان کنیم؟
به طور طبیعی بیضه داخل شکم رشد نموده و اغلب در هفته ۳۵ حاملگی خودبخود به سمت کیسه بیضه نزول می کند. گاهی اوقات به دلایل ناشناخته یک یا هر دو بیضه نزول نمی کنند. این بیماری به عنوان بیضه نزول نیافته شناخته می شود.
ارکیدوپکسی یا بیضه نزول نیافته چیست ؟
به عمل جراحی برای پایین آوردن بیضه به داخل محل اصلی خود در داخل کیسه بیضه ارکیدوپکسی گفته می شود.
به طور طبیعی بیضه داخل شکم رشد نموده و اغلب در هفته ۳۵ حاملگی خودبخود به سمت کیسه بیضه نزول می کند. گاهی اوقات به دلایل ناشناخته یک یا هر دو بیضه نزول نمی کنند. این بیماری به عنوان بیضه نزول نیافته شناخته می شود. اگر تا ۱۴ ماهگی بیضه به محل اصلی خود نرسید باید جراحی صورت گیرد. بهتر است تا قبل از دو سالگی درمان صورت پذیرد.
سن مناسب عمل جراحی بیضه نزول نکرده ۱۴ ماهگی است و بهتر است که زیر ۱۸ ماه عمل شود.
تشخیص بیضه نزول نیافته
برای اولین بار معاینه فیزیکی نوزاد برای تشخیص محل قرارگیری بیضه توسط پزشک صورت می گیرد. سونوگرافی، MRI و جستجوی لاپاراسکوپی داخل شکمی از سایر روش های پیشرفته برای تشخیص دقیق می باشد.
درمان
جراحی تحت بیهوشی عمومی برای جابجا کردن بیضه به داخل کیسه بیضه صورت می گیرد. برش کوچکی در ناحیه کشاله ران داده می شود و لوله های مرتبط به بیضه تا حد ممکن آزاد می شوند که به راحتی به کیسه بیضه برسد. بیضه داخل کیسه ثابت شده و پوست ناحیه کشاله ران و کیسه بیضه ترمیم می شود.
فواید جراحی بیضه نزول نیافته
اجتناب از تخریب بیضه
کاهش مشکلات نازایی
کاهش احتمال پیچ خوردگی بیضه
ارکیدوپکسی به علت تشخیص زودرس سرطان بیضه لازم است ولی نقشی در پیشگیری از سرطان ندارد.
خطرات جراحی بیضه نزول نیافته
تورم بیضه، درد پس از عمل جراحی، خونریزی یا عفونت محل جراحی، اسکار ایجاد شده در دراز مدت، تخریب بیضه یا کیسه بیضه در حین عمل، وجود قرمزی و ترشح چرکی در محل جراحی، افزایش درجه حرارت بدن، برگشت بیضه به محل قبلی خود که ۱۲-۶ ماه پس از عمل اولیه ترمیم مجدد صورت می گیرد.
مراقبت های بعد از جراحی بیضه نزول نیافته
بیمار به مدت ۶-۴ هفته باید از انجام فعالیت های بدنی شدید خودداری نماید. Bruising اطراف محل جراحی اغلب ۳-۲ روز طول می کشد.
شش ساعت قبل از شروع جراحی باید بیمار ناشتا باشد. در صورت استفاده از شیر مادر میزان آن به تدریج کاهش می می یابد.
تورم ناحیه بیضه ها طبیعی بوده و نیازی به تعویض پانسمان نمی باشد