علائم و نشانه های سرطان پروستات در مردان چیست وچگونه آنرا درمان کنیم؟
سرطان پروستات در مردان شایعترین سرطان در مردان مسن می باشد که در آن نسج پروستات مثل اعضای دیگر بدن تدریجاً تبدیل به غده ی سرطانی می شود و اگر به موقع تشخیص داده نشود مثل سرطان های دیگر به اعضای دیگر بدن از جمله استخوان ها منتشر و باعث مشکلات جدی و عدیده برای بیماران می گردد.
علائم و نشانه های سرطان پروستات در مردان چیست؟
متأسفانه تا زمانی که سرطان پروستات پیشرفت نکرده واعضای دیگر بدن را درگیر نساخته است هیچ علامتی ندارد. در مراحل اولیه دو روش تشخیص طلائی آن معاینه انگشتی پروستات از طریق مقعد و انجام آزمایش PSA می باشد.
اگر در معاینه بالینی قوام پروستات سفت شده باشد و یا در آزمایشات مکرر انجام شده PSA خون روند صعودی پیدا کرده باشد و یا به صورت اتفاقی بمیار در چند آزمایش انجام شده PSA بالائی داشته باشد، شک بسیار قوی به سرطان پروستات ایجاد می شود مخصوصاً اگر سابقه خانوادگی سرطان پروستات در پدر و عمو و برادر نیز وجود داشته باشد. این افراد ۴ الی ۵ برابر نسبت به افراد طبیعی در معرض سرطان پروستات هستند.
آیا بزرگی پروستات همان سرطان پروستات است؟
خیر، بزرگی پروستات در مردان شتری است که در خانه همه مردان بالای ۵۰ سال دیر یا زود می خواهد در این بیماری، پروستات به صورت غیرسرطانی بزرگ شده و گردن مثانه را فشار می دهد و باعث علائم : تکرر ادرار، سوزش، قطره قطره آمدن ادرار و دو شاخه شدن آن و عدم تخلیه کامل ادرار و در مراحل پیشرفته باعث احتباس ادرار یا شاش بند شدن آن می شود.
این بیماری اصلاً سرطانی نیست و جزء تغییرات طبیعی با سن افراد می باشد. مثل سفید شدن موهای سر و صورت ، پوک شدن استخوان ها، چروک پوست و دیگر تغییرات که به صورت طبیعی با افزایش سن ایجاد می شود و درمان این بیماری اغلب به صورت داروئی است ولی در مراحل پیشرفته با عمل جراحی که در آن فقط هسته پروستات برداشته می شود کاملاً قابل درمان است ولی در سرطان پروستات در مردان قسمتی از پروستات که ممکن است با بزرگ شدن همزمان پروستات باشد و یا نباشد شروع به تکثیر سرطانی می گردد و همه اعضای بدن را با متاستاز درگیر می کند و باید هر چه سریعتر تشخیص داده شود و همه نسج پروستات باید از بدن خارج شود.
عوامل خطر ساز سرطان پروستات کدامند؟
- سن بالا
- سابقه ارثی خانوادگی پروستات در خانواده
- مصرف رژیم غذایی پرچرب و پر پروتئین
- نژاد، مخصوصا ًرنگ سیاه پوست از عوامل زمینه ساز سرطان پروستات هستند
آیا امکان تشخیص زود سرطان پروستات در مردان وجود دارد؟
بله، اگر شما سابقه سرطان پروستات در خانواده در پدر، عمو و یا برادر دارید و بالای ۴۰ سال سن دارید حتما جهت چکاب به دکتر ارولوژی مراجعه نمایید و با معاینه انگشتی و چکاب PSA خون بررسی شوید.
آیا هر PSA بالا دلیل سرطان پروستات در مردان است؟
PSA ماده ای است که فقط از غده پروستات ترشح می شود و به مقدار کم در بدن همه مردان وجود دارد و اغلب زیر ۳ می باشد، و عموماً در بیماری غیر سرطانی پروستات هیچ موقع به بالاتر از ۱۰ نمی رسد ولی در سرطان پروستات سطح PSA خون بدن همیشه سیر صعودی پیدا می کند و انتها و توقف ندارد. به عنوان مثال از ۱- ۲- ۳- ….. و ۱۰ و یا چه بسا در بیماری منتشر به ۱۰۰ نیز برسد. هر چه PSA خون بالاتر باشد شانس سرطان پروستات در مردان پیشرفته بیشتر است.
قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟
در صورت سفت شدن قوام پروستات در معاینه و یا PSA بالارونده جهت تشخیص قطعی و ۱۰۰ درصد باید نمونه برداری از پروستات انجام شود که با توضیح اینجانب در فیلم زیر می بینید. در این روش توسط سونوگرافی از جاهای مشکوک پروستات تعداد ۱۲ قطعه نمونه برداری انجام شده و جهت تعیین جواب پاتولوژی به آزمایشگاه فرستاده می شود. اگر گزارش سرطان پروستات در مردان تأیید شود باید بلافاصله درمان را شروع کرد.
راههای درمان سرطان پروستات چیست؟
جراحی، هورمون درمانی، رادیوتراپی و شیمی درمانی روش های متداول درمان جراحی سرطان پروستات می باشد.
اگر سرطان پروستات در مردان در مرحله اولیه تشخیص داده شود درمان طلائی و قطعی آن جراحی رادیکال و برداشتن کل غده و لذا کسانی سود کامل از درمان می برند که در مراحل اولیه و قبل از انتشار سرطان پروستات تشخیص داده می شود و با یک عمل سرپائی و یک شب بستری در بیمارستان کاملاً درمان می شوند. اگر شخص زمانی مراجعه کند که سرطان پروستات نسوج اطراف و یا دور بدن از جمله استخوان ها را درگیر کرده، متأسفانه درمان در این مرحله تسکینی می باشد که در این زمان از هورمون درمانی و یا برداشتن بیضه ها و یا اشعه درمانی استفاده می شود و لذا توصیه می گردد:
- همه مردان بالای ۵۰ سال باید از نظر سرطان پروستات بررسی شوند.
- اگر عمو، پدر و یا برادرتان مبتلا به سرطان پروستات بوده اند شما از بالای ۴۰ سال در خطر هستید و باید بررسی شوید.
- چکاب منظم PSA و معاینات مقعدی پروستات توسط پزشک ارولوژی را فراموش نکنید.